keskiviikko 31. elokuuta 2016

Kesä tuli, kesä meni

Niin heilahti kaksi kuukautta ilman postauksia. Satoa ja paistoa on kyllä riittänyt. Erityisesti marjat ja omenat ovat olleet niin tuottoisia, että heinäkuun lopun jälkeen ei ole iltaohjelmasta ollut juuri puutetta. Mustaherukka pyöräytti viinirypäleen kokoisia marjoja, joista koekeittiö valmisti kesäisiä mojitotyylisiä drinkkejä. Ei huono, mutta sitruksen lisääminen antaa tarvittavaa lisähappoa yllättävänkin makealle mustaherukalle.
 

Pikaisena muistiinpanona päällimmäisenä mielessä pyörivä tämän kesän vitsaus eli lannoituksen puute. Ostomulta osoittautui köyhääkin köyhemmäksi ja kasvit kituivat alkukauden niukkuudessa. Sitten alkoi kanankakka ropista ja suunta kääntyi kohti kasvua, mutta ilmeisesti apu ei ehtinyt ajoissa eikä kanankakka ollut suotuisaa lantaa ihan jokaiselle kasville. Varsinkin kasvarin kasvatit ovat eläneet puutoksesta toiseen. Ensimmäinen kasvihuonekesä ei siis mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Kaksi kurkkua, viisi viidakkokurkkua, chilejä, paprikoita ja raakoja tomaatteja, mutta onneksi myös tukuittain basilikaa. Se jos mikä on pitänyt kesäkeittiön virkeänä.

Valkosipulin kasvatuksessa onnistui ns. Merjan kanta, joka saatiin muutama vuosi sitten. Samassa penkissä ja samoilla antimilla kasvatettu "Kainuun kanta" oli ihan mitätöntä. Siispä jatkoon vain Merjan kanta ja suurimmat kynnet. Kunhan ilmat vielä toden teolla tästä jäähtyy.

Lehtikaalit virkistyivät ötökkäiskun jälkeen ja voivat nyt varsin hyvin. Koreitakin ovat.

Eli summaten tulevia koitoksia ajatellen: paskoa, paskoa, paskoa. (Oikeanlaista paskoa kullekin).
Reippaat välit penkkeihin. Taas on niin somasti tiivistä, että penkeissä pitäisi oikeastaan kulkea puujaloin.
Ötökkäin hyökkäyksestä voi toipua, jos on lehtikaali. Jos taas lanttu, niin toipuminen on epätodennäköisempää. 
Nauris maahan Pietarin-päivänä, pyhävaatteet yllä. Näin on kuulemma ollut ennen tapana, että tulee kauniita nauriita.
Juurekset on muuten vaivattomia ja hyväluontoisia. Toisin kuin esimerkiksi kurkut, jotka möksähtää heti, jos on kuivaa, köyhää tai kylmä.

Nyt on jäljellä syystyöt ja loputon määrä omenaa. Sosetta, mehua, hyvettä ja kuivattua omenaa syntyy ainakin omiksi tarpeiksi. Siideri on käymässä, mutta on vielä arvoitus tuleeko siitä juomakelpoista. Toivottavasti. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti