lauantai 17. maaliskuuta 2012

Näivettyneiden taimien johdattamana nyt otetaan käyttöön järeämpi ase eli kuu. Nyt aletaan siis seuraamaan vanhan kansan oppien mukaisesti kuukalenteria. Seuraavat siemenet pääsevät multaan uudenkuun aikaan eli 22.3. Sen pitäisi olla vahvin päivä istuttaa maan päällä hedelmiään kasvattavia kasveja. Maan alla hedelmäänsä muhittava kasvit sen sijaan kannattaa istuttaa kuun laskiessa. Ja jos haluaa olla oikein täsmällinen, niin istuttelee perunansa ja porkkanasa täydenkuun loisteessa.

Istutusvimmaan löytyi jääkaapista pari viime vuotista bataattia. Olisihan noista saanut keittoakin vetisen liemen kera, mutta koettakoon nyt itämistä. Runsasta ja vankkaa satoa ei bataateista kaiketi kannata odottaa, mutta ainakin se on hauska tököttäessään kuukausi tolkulla puoliksi ulkona mullasta vailla mitään elonmerkkejä. Mutta ennen kaikkea se on toimiva maanpeittokasvi. Hyvä kumppani esimerkiksi latva-artisokalle tai jollekin korkeuksiin kiipivälle.


4 kommenttia:

 1. Kyllä annan pisteet teidän sinnikkyydelle ton esikasvatuksen kanssa, viimevuonna kaikki kokeilemani kukat jäi kasvuissaan muistuttamaan sotkuisia ompelulangan pätkiä. Tänä vuonna en edes yritä, hankin taimina torilta. Tänä keväänä kokeilen istuttaa kukkasipuleita! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika osuva kuvaus kuolleesta sirkkalehtisestä tuo sotkuinen ompelulangan pätkä. :)

   Mutta on näistä taimista saatu hyviäkin tuloksia, vaikka välillä takkuaakin. Siemenestä on saatu omat munakoisot, tomaatit, paprikat, kurkut, latva-artisokat ja kurpitsat. Torilta osetuilla taimilla on ehkä etumatkaa kasvussaan, mutta sama kohtalo niillä voi olla edessä avomaan kohdatessaan. Sinne on tuupertunut yksi jos toinen vieraileva tähti.

   Sipulit on ihania, syötyinä ja kukilla.

   L

   Poista
 2. Hei! Teille on tunnustus blogissani partsipuutarhuri.blogspot.com
  :-)

  VastaaPoista