lauantai 25. helmikuuta 2012

Kun iskee kuume ja tauti, joka kaataa kokonaisen perheen sohvaan ja vuoteisiin, niin ainoa todellinen viihde löytyy elokuvista. Vilunväristysten ja hikoamisen vuorotellessa on hyvä olla laatuviihdettä tarjolla jokaiselle. Jos on onnekas, niin saa katsoa Muumilaakson tarinoita ja Naapurini Totoroa. 

Lasten seuraillessa nokipalleroita, ihanan pehmoista Totoroa ja kissabussia, voi itse keskittyä mummon herkullisiin vihanneksiin, siementen idätys tanssiin, siihen yhteen kauniiseen salkoruusuun tien vierellä ja tietenkin kamferipuuhun. 

Sadusta todellisuuteen voi sitten siirtyä muumien matkassa. Jättiläiskurpitsa osasta nimittäin saa oppia tomaattien tuentaan. Japanilaisnäkemyksen mukaan Muumimamma tukee tomaattinsa kolmiomaisin keppirakennelmin. Ja nyt kun oikein alkaa ajattelemaan elokuvien puutarhoja, niin tulee mieleen, että vastaavat tuet taisi olla myös Mike Leighin Vuosi elämästäni -elokuvassa. (Pitäneekin katsoa se uudestaan ihan vaan palstailun näkökulmasta.) 

Muumit tekivät jättiläiskurpitsastaan sen kymmentä herkkua, mutta mistä haetaan mielikuvitusolentojen reseptejä? Ja mistä löytyy lisää hyötykasvielokuvia?


2 kommenttia:

  1. Hei bloggare :)
    Hieno blogi, on mukava seurata mitä puutarhapalstalla tapahtuu. Minun puutarhaharrastus alkoi vuosi sitten hienosti, mutta tyrehtyi vähän alkuunsa. Viime keväänä chilien kasvatuksessa oli ongelmia. Taimet kasvoivat hienosti viiden sentin mittaisiksi, mutta sittenpä ne ongelmat alkoivatkin. Kastelin ja jätin kastelematta, mutta kasvu tyrehtyi siihen. Nyt kotona odottaa pussillinen uusia chilin siemeniä ja hyvät neuvot ovat tarpeen. Osasitko antaa vihjeitä chilien kasvatukseen?

    t: täti savosta

    VastaaPoista
  2. Hei täti, mitään kauhean täsmällistä vihjettä onnistumiseen ei ole. Tärkeää linee varmistaa, että laittaa siemenet taimimultaan, muistaa pitää kosteuden yllä ja tarjoilee valoa. Itse kastelin tuossa taimia sumutinpullolla, jossa oli aiemmin ollut lannoitetta. Pari kuoli ja epäilen, että ne otti taimipoltetta. Eli pienet ja hentoiset eivät kestä oikein lannoitusta, joten sitä on syytä välttää. Tavallinen kukkamultahan on aika ravinteikasta, eli siihen ei kannata siemeniä laittaa.

    Meidän chilit kasvoivat viime vuonna niin hyvin, että kaikki erityiskikat jäi kokeilematta. Ja sitä satoa syödään varmaan vielä pari vuotta, kun ovat eri tulisia ja niitä tuli paljon. Jostain muistan kuulleeni, että olisi hyvä, jos niitä taimia olisi ainakin kaksi, että voivat pölyttäytyä ristiin. Mene ja sano.

    Hyvää satoa ja reipasta kokeilunhenkeä!

    L

    VastaaPoista