sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Toivo on jälleen mullattu ja niin alkaa pitkä odotus. Ensimmäisessä erässä itämään pääsivät purjot, paprikat, munakoisot, vesimelonit, latva-artisokat ja salkoruusut. Se, että vesimeloni on taas mukana listalla lienee viljeliäin kovakalloisuutta. Mutta toisaalta viime vuotinen parvekekasvatus punkkeineen ja jauhiaisineen oli eräänlainen surkeuden huipentuma, joten ainakin parantamisen varaa on reilusti. Vesi, lannoite, valo ja lämpö. Kuinka hankalaa se kasvatus muka oikeasti voi olla? Kurkku mikä kurkku. 

Latva-artisokkien talvehtimisuutisia odotellessa laitettiin muutama siemen varuiksi multiin. Hankalia nuo kaksivuotiset tai kolmivuotiset tai no, talvehtijat. Kun niistä ei tiedä, että kävikö hyvin vai huonosti, ennen kuin on jo liian myöhäistä. Toisaalta nyt kun niitä laittaa muutaman lisää, niin joka vuosi pitäisi olla hyvän sadon ainekset kasvamassa. 

Talvehtimishankaluutta väistelleen nyt laitetaan myös kolmea lajiketta salkoruusua kolmella tavalla (on mustaa, kerrottua ja liuskaista). Nyt itää muutamat sen toivossa, että syksyllä jotkut niistä kukkisivat edes pikkuisen. Sitten touko-kesäkuussa laitetaan ohjeiden mukaisesti muutamat, jotka siirrellään kasvupaikoilleen elokuussa. Ja vielä varmuuden vuoksi luulen, että muutama on haettava taimena kauppiaalta. Salkoruususta on päässyt talven kylminä ja pimeinä kuukausina kehittymään tulevan kesän silmäterä, eräänlainen harmiton pakkomielle. 

Sirkkalehtiä odotellessa pitää muistaa laittaa kissalle ohrat, ettei sadonkorjuu ala taas etuajassa.4 kommenttia:

 1. Eikös nyt ole vielä vähän liian aikaista laittaa vesimelonit itämään? Vai onko sinulla jo aijempia kokemuksia, että ne tosiaan kannattaa istuttaa näin aikaseen? Kiinostaa, kun ajattelin niitä itsekin kokeilla. Muistaakseeni siemenpusseissa puhutaan huhtikuusta.

  VastaaPoista
 2. No meillä elellään vähän suurpiirteisyydessä. Ohjeesta "istuta siemenet helmi-maaliskuussa" voi suit sait poimia helmikuun ja laitella maaliskuussa muutaman lisää.

  Vesimelonin kanssa ollaan kyllä oltu niin huono-onnisia tai -lahjaisia, että vinkit on aika vähissä. Yksi erä taimia kuoli polkupyöräillessä, ostotaimet pääsivät kukkimisvaiheeseen ja tuholaiset näännyttivät ruukkutaimet parvekkeelle. Mutta se ei pelaa joka pelkää. Onnea kaikille vesimeloneille!

  VastaaPoista
 3. Vesimelonia kokeillaan taas meilläkin...josko tänä vuonna onnistuisi paremmin kuin viimeksi. Pöydät täyttyvät taimista kovaa vauhtia ja toukokuun alussa tuskin on ruokapöytä enää edes näkyvillä. :)

  VastaaPoista
 4. Hei Maria,
  saitteko kuitenkin viime vuonna vesimelonia pöytään? Missä teillä meni pieleen? Mitä merkkiä olet laittanut? Meillä on nyt Malali, mutta aiemmin olemme kokeilleet myös Sugar Babya. Molempia tuloksetta.

  L

  VastaaPoista