perjantai 29. huhtikuuta 2016

Itteään kai tästä saa syyttää

Nuo pienen viljelyn vuodet (koska rakentaminen ja remontointi) ovat nyt vaarassa keikuttaa laivaa. Muutaman vuoden jatkunut kevennetty viljely on nyt aiheuttanut kertakaikkisen hulluuden. Kaikkia taimetettavia kasveja ei ole vielä laietettu kasvamaan, pöytä on täynnä erilaisia juurespusseja ja koko ajan löytyy vielä uusia kasveja, joille ei ole vielä määriteltyä paikkaa. Näin kävi esimerkiksi perunan kanssa. Miten voi unohtaa perunamaan, joka kerta? Summa summarum, tästä kaikesta epämääräisestä sanailusta, käännetty maa ei tule millään riittämään. Perunat torniin plomps. Rivit täyteen ja loputtomasti merkkitikkuja sekaviljelymaille. Ja valtaamaan uutta alaa pihamaalta. Missä on sanottu, että pihalla pitää olla tilaa muuillekin kuin kasveille? Lapset puihin ja riippumattoon. Pallonpeluun hoitakoot toisaalla.

Nyt kävi siis kalpaten ja otti ohraleivän (ps. myös ohraa olisi pussillinen odottamassa pientä "ketopaikkaa" varten)

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Taimet ovat vähän himpuloita, mutta varsin eloisia. Sen sijaan daalioiden juurakot eivät. Kellarin sijaan ne olivat kellarin käytävässä, jossa ei voi välttyä pakkaselta. Toiveikkaana laitoin nekin multaan, mutta pelkään perinnön paleltuneen. Aika näyttää. Myös Kylmäkäsittellyt siemenet pääsivät vihdoin multaan. Onnistuessaan niistä kasvaa pihaan kovasti toivottua kaunistusta eli punaista isotähtiputkea, kirjopikarililjaa ja karhunlaukkaa. 


lauantai 2. huhtikuuta 2016

Paljonko on tarpeeksi

Nyt, kun tämä kasvatuskausi kiihtyy vääjäämättä kohti istutuksia (vain kuukausi aikaa ensimmäisiin istutuksiin), niin sitä epätoivoisesti yrittää etsiä edellisvuonna tehtyjä kumppanuuskasvikaavioita ja muistella mihin niitä kasveja tuli tuikittua. Turhaan. Kaikki tuntuu kadonneen ja on alettava alusta. Kasvilistan pidetessä kädet painetaan poskille ja suusta päästetään epätoivoa hohkava lausahdus: "Pitää kääntää aika lailla uutta maata." Paljonko on tarpeeksi ja muistetaanko tilaa jättää myös potuille. Olisikohan joku kehittänyt laskurin, jolla saisi laskettua neliöt tarvittavalle viljelysmaalle?

Viikolla silmäni osuivat myös huolestuttavaan tosiasiaan, että viljelyksemme ei olekaan vyöhykkeellä II vaan III. Tämä asettaa kaiken uuteen valoon. Magnoliahaaveet ottivat vähän osumaa, kun sen eloisuus kärsii II-vyöhykettä korkeammalla. Voi elää pari vuotta, mutta tuskin kukkii.

Tällaista tämä taas on: epäterävää. Kuten sinivuokkojen kuvaus ennen aamukahvia.