keskiviikko 24. kesäkuuta 2015


Taas pöhisee kylmää ilmavirtaa, joten kasvihuoneolosuhteet olisivat toivottavat. Se toivo herätellään henkiin syksyn kylmillä. Suunnittelu on jo käynnissä.

Aina voi kuitenkin tukensa tarjota, jos muuta apua ei ole saatavilla. Tomaateilla klassiseksi muodostunut kude kohtaa tänä vuonna pajun. (Yllätyksenä itsellekin) myös kultainen piipunrassi pajun kera. Toivottavasti tuki tulee tarpeeseen.

tiistai 23. kesäkuuta 2015

Valtakunnassa kaikki... vähän rempallaan








Kuin kuninkaallisen, täytyy ihmisen puutarhassaan tepastella ja ihmetellä ympärillä olevaa kasvua. Nyt sitä kelpaakin ihmetellä, koska joka puolella on jotain aavistuksen säälittävästi kasvulla. Aurinko tai kylmä otti kurkkuihin ja meloneihin, mutta hellyyttävää on se voima, jolla ne yrittävät tehdä uutta alkua lehtien muodossa. Myös osa munakoisoista otti onkeensa ja tomaatit muuten vaan näyttävät voivan kahtalaisesti. Kukkaa pukkaa ja muutama raakilekin jo on, mutta lehdet on jokaisella vähän rupusakki-kunnossa.

Sitten on ihan erikseen "The owels are not what they seem" -osasto. Kurpitsa kukkii kaksipäisenä ja syysleimu kesäkuussa
. Ja männävuotiset perunat nousevat sieltä täältä, minne ovat sattuneet noukkijalta unohtumaan. Että ei tämä ihan tavanomaisen piikkiin mene. Mutta kukin tyylillään ja omia polkujaan.

ps. Siruetanat ovat pysytelleet poissa.
Ehkäpä Siili on tehnyt niistä selvää. Mutta, joku on popsinut myös munakoisonlehtiä oikein hyvällä ruokahalulla.



lauantai 13. kesäkuuta 2015

Viimeiset istutukset, tai melkein. Tänä vuonna maahan päätyi pääasiassa taimia. Maan saaminen viljelykäyttöön oli mutkikas prosessi, joka hidasti toimintaa ja vaikeutti päätöksentekoa. Lopulta istutuksille saatiin raavittua pari vanhaa plänttiä, lämpöpenkki ja muutama neliö kaivurin läjittämän kasan alla jäänyttä maata. Punajuurten siemenet odottavat siis seuraavaa viljelykautta. Ne joutuivat väistämään taimien tieltä. Pari taintakin jäi yli. Osa löysi kotinsa ystävien parvekkeilta ja kasvihuoneista, mutta muutama löysi paikkansa vielä ruukusta.

Vähäisetkin maat on nyt tehokäytössä. Tomaattien, maissien ja munakoisojen väleissä kasvaa papuja, samettikukkia, herneitä ja yrttejä. Ahdasta voi tulla, mutta jospa kumppanit pärjäisivät tiiviistikin liki toisiaan.

Tarhurin on opeteltava nyt katsomaan kaistaletta aivan uusin silmin. Täytyy hakea linjoja ja tiloja erilaisille toiminnoille. Palstasuunnittelusta ajatukset on heitettävä puutarhasuunnitteluun. Tämän tajuaminen on vienyt aikaa.

Puutahrallisesti rajuin muutos oli orapihlaja-aidan alasleikkaus ja syreeniaidan istutus. Taimet ovat virkeitä, mutta pikkuruisia. Näkösuoja tielle on poissa. Mutta apua haetaan pavusta ja pajusta. Toivottavasti tämä aidanne nousee pian kukoistukseensa! 

torstai 11. kesäkuuta 2015

Kevään istutuskriisi alkaa helpottaa. Kurkkujen kumpu sekä tomaatti-munakoiso -pelto on istutettu. Taimien siirtely sisältä tuulien tuiverrettavaksi on siis saatettu päätköseen. Siellä ne nyt ovat säiden armoilla ja tuumivat moista kohtelua. Monet tosin varmaan tyytyväisinä venyttelevät juuriaan taimipurkkien ahtauden jäljiltä. Lämpöpenkissä on tungosta, kun kaiken maailman kurkut ja kurpitsat sekä muutama meloni kilpailevat siellä kasvutilasta. Penkki sai katekerroksen maailman kalleimmista oljista (hätäinen tarhuri tarttui ensimmäiseen oljenkorteen, jonka kauppias möi). Toivottavasti penkissä riittää potkua kaikille taimille.

Hauikset täytyy kuitenkin vielä ravistella viimeistä koitosta varten. Kasvimaata uhkaavan rakennusprojektin kaivuri oli puskenut nimittäin hieman maata maissipenkkiin ja haudannut hevoslantapussukat savipaakkujen alle. Että ei tässä vielä sovi kuvitella itseään riippukeinuun löysäilemään.


torstai 4. kesäkuuta 2015
















Hetkellisen, kesäisen auringonpaisteen ei sovi antaa hämätä. Taimet nuutuvat edelleen sisällä, kun ulkona raivoaa myrsky ja matalapaine. Kesä - tule jo!